Kondiapu

Kondiapu

A gyúrós A boxoló és A kőműves

2023. november 24. - Kondiapu

Úgy érzem ez a téma nem várhat tovább! Sajnos nagyon sok emberrel találkozom főleg az online világban aki szinte megveti a "gyúrós" társadalmat. Nem is értem miért hiszen nem ártunk senkinek nem keressük a bajt csak leedzünk és pihenünk. Aláírom vannak akik ha elértek egy bizonyos izomtömeg szintet pökhendi, beképzelt és arrogánssá vállnak viszont ezeket az embereket sem értem. A legnagyobb probléma ezzel, hogy mindenkit egy kalap alá vonnak és akkor minden gyúrós biztos olyan. Amit ennél jobban ki nem állhatok azok akik azt mondják " bezzeg egy cementes zsákot nem bírna el", " meg ha boxolni kéne simán kiütnék az illetőt". Kérdezem én: Hogy jönnek össze ezek a gondolatok az emberek fejében? Aztán jött a megvilágosodás, hogy az ember ha tetszik ha nem ösztönlény!

Amikor ezt mondom egy kívülállónak, hogy az ember márpedig igenis ösztönlény csak a tudatosságunk miatt váltunk olyan élőlényekké amik ma vagyunk akkor jön a nagy felháborodás, "hogy miért lennénk ösztönlények? mi emberek vagyunk nem állatok!". Itt a legegyszerűbb példa amikor a legtöbb átlag ember meglát egy csupa izom embert egyből mi jut eszébe az, hogy biztos rendkívüli ereje van, állóképessége határtalan és hasonlók. Jóreggelt ez nem egy mese vagy film ahol a csupa izom ember mindenre IS képes! Szerencsére olyan modern világban élünk ahol az ember szinte végtelen számban válogathat hogyan edzi a testét vagy az elméjét. Rengetegféle sportág van amiből lehet válogatni. az úszók is izmosak a bicikliseknek nagyon kidolgozott comb és vádli izmaik vannak őket mégse éri ennyi rossz előítélet. Holott a testépítés is egy elég komoly és áldozatokat és kitartást igénylő sport és szerintem a leghálátlanabb is. 

Azt hogy egy kemény fizikai munkást és egy sportólót folyamatosan összehasonlítgatnak főleg nem tudom hova tenni. A fizikai munkás aki egésznap betont kever vagy téglát pakol és ehhez hasonló munkákat végez neki ehhez van szokva a teste. Ugyan ez egy küzdősportolónál sehogy sem fedik egymást ezek a tevékenységek. Miért példálóznak olyanokkal, hogy "a gyúrós nem bírna egésznap cementes zsákokat hordani pedig ki van gyúrva"?! Aláírom biztosan nem bírná mert az ő teste másképpen van meg edzve de vissza fele is igaz, hogy egy építő munkás vagy kapáló vagy bármi amikkel szoktak dobálózni nem bírnának annyi súlyt megmozgatni a teremben mint egy "gyúrós". Ilyenkor jön az ellen példa "de ők nem is akarnak" ahogy egy gyúrós sem akar egésznap pakolni vagy boxolni vagy bármi, ezért sem értem hol itt a kapcsolat. 

Ezért lyukadok ki mindig az ösztönöknél, és természetesen a modernkori ostobasággal és gúnnyal fűszerezve. Pedig ebbe a fene nagy modern és " elfogadó" társadalomban, hogy van az hogy egy adott sportot szerető embereket ennyi negativitás érje?! Amikor a sok 200-250 kilóra hízott embereket szinte ünnepelni és elfogadni kell mert ő milyen büszke, hogy elfogadja magát ugyan ez igaz a melegekre meg sok Ufóra akik nap mint nap köztünk járnak és még büszkén hangot adnak ezeknek a téveszmés képzeteiknek. Tisztelet a kivételeknek természetesen akik nem hangoztatják lépten nyomon a másságukat csak élik világukat! Talán az nem tetszik az ilyen sok önfegyelem hiányos, aberrált lényeknek, hogy bennünk van elég akarat a változtatáshoz és nem fogadjuk el magunkat olyannak amilyenek vagyunk hanem próbálunk napról-napra egyre jobbak lenni a régi önmagunknál?! Lassan a normális értékrendekkel bíró változtatni akaró emberek lesznek lealacsonyítva meg mindenféle fóbiásoknak beállítva. Az USA-ban terjed most az, hogy aki konditerembe jár az "fat phobic" magyarul dagadt fóbiás meg aki nem fogadja el a melegeket az meg homofób. Ez a legegyszerűbb a másságára hivatkozva fogadja el mindenki aki meg nem teszi és normális emberhez méltó elveket vall illetve tesz azért, hogy jobb legyen ő a csúnya gonosz? Legyen így de akkor mi "gyúrósók" ne legyünk már mindenféle szar embereknek elhordva meg mindenki aki egy kicsit nagyobb az átlagnál szteroid huszárnak, akkor minket is tessék szépen elfogadni. Hogyha az egészséges embereket nem fogadják el akkor ezeket a mutánsokat sem lenne szabad. Sajnos nagyon elfajzott világban élünk ahol egyre inkább a lusta és fegyelmezetlen magatartás válik normálissá és adják tovább gyermekeknek is akinek 0 az értékrendjük. 

A gorillát sem mérjük össze a csimpánzzal, hogy melyik fajta az ügyesebb-jobb-erősebb. Ahhoz alkalmazkodik a testünk amit mint nap teszünk egyiknek ehhez másiknak ahhoz és a kettőnek nincs keresztmetszete, sem az állat világban sem az emberekében. Teszem hozzá a legtöbb ilyen véleménnyel bíró emberek olyan családból is származik ahol csak a fizikai munka létezik más nem. Amivel természetesen semmi probléma csak ne adnának hangot az ostobaságuknak, itt egy kiváló példa: Minap olvastam egy edzős cikk alatt: " a kapálás a legjobb fizikai munka gyúrósoknak ezt kéne csinálni!". Nem írtam oda  választ de ha most ezt olvassa az illető akkor itt a válaszom: a kapálás mint olyan kardió mozgásnak minősül ezáltal azzal inkább zsírt és izmot lehet veszíteni. Izomépítésre alkalmatlan, úgy hogy köszönjük mint "gyúrósok" de kihagyjuk. 

Aki ezekután is akadékoskodik (sajnos találkoztam olyannal is) azt csak sajnálni tudom, hogy a sztereotípiák áldozata és nincs egy kis józan esze. 

"A tagadás a végső komfortzóna."-David Goggins

Edzés alapok

Anatómia

Elérkeztünk a blog lényegéhez magához az edzéshez és részleteihez. Azért kezdem az anatómiai résszel mert úgy gondolom, hogy ezek ismerete nélkül aligha lehet biztonságosan és szabályosan súlyzós edzést végezni. Mielőtt belekezdek szeretném kihangsúlyozni nem vagyok szakképesítéssel rendelkező edző, ezek az évek alatt felszedett tapasztalatok és azok megosztása! Az emberi test számos rendszerekből tevődik össze porcok, ínszalagok, izomzat. Túl vagyok már pár kisebb nagyobb sérülésen, például egyszer fekvenyomás közben rossz szöget választottam  kinyomáshoz és nagy súlyt ennek az lett az eredmény, hogy a bal vállam roppant egyet és pár hónapig alig tudtam mellezni vagy vállazni. A másik felhúzás közben történt szintén nagy súly és rossz szög mai napig előjönnek nagyobb derékfájdalmak. Voltak még húzódások és rándulások ugye ez sem veszélytelen sport. De ha megfelelő súlyt választunk és koncentráltan végezzük az edzést ( nem rángatva a súlyt) akkor ezek nagyobb eséllyel elkerülhetőek. Létfontosságú az alapos bemelegítés főleg az ízületi részeken, ne sajnáljuk azt a párpercet. Én kis súllyal szoktam melegíteni, sőt edzés közepén vagy a végefelé is ha egy új gyakorlatba kezdek minimum 1 szériát csinálok kis súllyal, hogy az izomzat fellegyen készülve a terhelésre így még jobban elkerülhetőek a jövőbeli sérülések. 

Akármennyire is alap szinten végezzük a súlyzós edzést nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az adott izom csoportunk hány részből áll. A bicepsz 2, tricepsz 3, alkar 2, mell 3, trapéz másnéven csuklya 2, váll 3, hát 3, has 2, comb 3, vádli 2. Nyilván ezek nem pontos számok mivel az izomzatok ezeknél sokkal összetettebbek. Viszont ezek ismerete elégnek kell lennie ahhoz, hogy az edzésünk szisztematikusan épüljön fel. Mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy az edzésünket szerintem a legcélszerűbb 3 edzés formára felosztani:

Push - toló nap: Amikor a testünk középpontjától a súlyt eltoljuk= Mell-Váll-Tricepsz

Pull - húzó nap: Amikor a testünk középpontja felé húzzuk a súlyt= Bicepsz-Alkar- Hát és csuklya. 

Leg - lábnap: Ez gondolom nem szorul magyarázatra. Has-Comb-Vádli

A szisztematikus rendszerhez tartozik az is, hogy figyeljük a véráramlást. A véráramlás azért fontos mivel edzés során az izomzatba vérbőség alakul ki ezt hívjuk bedurranásnak. A vér szállítja az izomzatba a tápanyagokat és az oxigént ezért fontos, hogy ne össze vissza edzünk. Ezalatt azt értem sokszor látok olyat sajnos hogy az adott személy kicsit bicepszezik utána leül vádlizni aztán hátazik. Ez azért rossz mivel a vér össze vissza ugrál a testben nincs elég ideje eljutni fentről le és fordítva, ezáltal nem tud elég tápanyagot szállítani az adott izomcsoportba ami ha a fejlődést nézzük nem sok jót jelent számunkra. Ám ha ezt a 3 felosztást betartjuk még az is lehet adott esetben kevés mivel akkor is lehet úgy csinálni, hogy "ugráljon" a vér egyik helyről a másikra. Viszont ha megtanulod irányítani a véredet az sokat segíthet. Hogyan? Úgy hogyha push napot tartasz akkor kiválasztod melyik izomcsoporttal szeretnéd kezdeni legyen például a mell de azon belül sem mindegy. Érdemes végig gondolni, hogy hol kezd el mondok egy példát: a mell belső részével kezded utána jön a külső része aztán a felső onnan már könnyű felpumpálni a vért a vállba első-középső- hátsó váll onnan lehet lemenni a tricepszbe külső-középső-belső rész és kész is a push nap. Ugyanez a metódus vonatkozik a többi napra is mivel így minden izomcsoport megfelelő mértékű vérbőséget tud elérni a fejlődéshez. Fontos hozzá tennem, hogy mindig azzal a testrészeddel kezd amelyiket a legjobban szeretnéd, hogy fejlődjön mivel frissen sokkal keményebben megtudod dolgoztatni a lemaradt izomcsoportod mintha fáradtan az edzés végére hagyod. 

Elengedhetetlen a precíz légzés. Amikor emeljük a súlyt akkor lassan egyenletesen kifújjuk amikor leengedjük lassan egyenletesen beszívjuk. Miért fontos ez? Nos azért mert ha kapkodjuk a levegőt vagy épp bent tartjuk akkor az izomzatunk nem jut elég oxigénhez és égő érzés lesz benne azaz lesavasodik és szinte azonnal elfárad az izomzatunk és utána nehezebben tudjuk folytatni a gyakorlatot. Nem sok idő mire helyre áll de jobb elkerülni. 

"Ami ma fáj, az holnap erősebbé tesz."- Jay Cutler 

 

Táplálékkiegészítők

Most, hogy megbeszéltük a táplálkozás fontosságát jöhetnek a táplálékkiegészítők. Amint azt a nevük is mutatja a helyes táplálkozáshoz járulnak hozzá, hogy a szervezet minden szükséges aminosavat megkapjon. Kezdjük is a legnépszerűbbel a fehérjével vagy protein amely olyan esszenciális tápanyag, amely fontos szerepet játszik a szervezetünkben, az izomzat egyik alapja. Számos fehérje fajta létezik: tejsavó, állati, növényi, tojás és még lehetne sorolni. Amikor először vásároltok érdemes elmenni boltba személyesen az ottani eladónak elmondani milyen célra szeretnétek van-e valami panaszotok és akkor tud ajánlani. Természetesen nem kötelező inni hogyha a napi étkezéseddel betudsz vinni megfelelő mennyiségű fehérjét ( ezért írtam az előző bejegyzésben a tápanyag számolás fontosságát). Én sem szedek fehérjét, szinte az összes gyártót végig próbáltam de mindegyiktől volt valami panaszom és ahogyan azt az előző bejegyzésben is írtam hallgatok a testemre. Ha azt jelzi nincs rá szüksége rendben, és ez így is van évek óta és nem is érzem hiányát, napi élelmiszer számolásom alapján megvan a szükséges fehérje bevitelem, de ezt mindenki maga érzi. 

A következő a kreatin.  Ezekből is ahány gyártó annyi fajta, ízes-ízetlen, több komponensű-monohidrát és társaik. Nekem személy szerint eddig a Scitec Crea-Bomb  vált be a legjobban, több gyártóét is próbáltam de nekem ennek van úgymond kézzelfogható hatása. Ez az egy táplálékkiegészítő amit szedek + 1-2 vitamin. Véleményem szerint a kreatin a legfontosabb kiegészítő mind közül mivel az izomrostok energiaellátásáért felelnek, ha az izomban nincs energia akkor nincs teljesítmény.

Ezeken kívül szinte számtalan táplálékkiegészítők vannak BCAA, L-arginin, stb-stb. Értelem szerűen mindegyiket érdemes lenne szedni/inni csak mivel sem élsportolók sem versenyre készülő testépítők nem vagyunk ezért ha a körülményeinkhez képest igyekszünk jól táplálkozni a szerveztünk nem fogja hiányát érezni egyik ilyen kiegészítőnek sem. Ebbe a hibába esik bele a legtöbb ember mivel követi az influenszereket ők pedig ugye reklámoznak mindenféle tápkiegeket, hogy attól milyen jó lesz az átlagembernek ha megveszik. Nos JÓREGGELT de őket ezért fizetik( tudom kell a reklám), de egy átlag embernek aki egy kicsit formában akarja tartani magát nincs szüksége ennyi kiegészítőre. Ráadásul kb egy havi fizetés lenne mire mindent megvesz az ember. Aki akarja megfogadja aki nem-nem én egy jó kreatint ajánlok napi fogyasztásra valamint C és D vitamint és ami az izomzatnak elengedhetetlen magnéziumot.  

A vitaminok is nélkülözhetetlenek ebben a sportban hogyha nem akartok minden külön megvenni szintén Scitec Multi-Pro Plusmivel az izomzatnak szüksége van az ásványi anyagokra. De itt is az a szituáció mire mindent megvesz az ember egy vagyont ott hagy. Hobbi sportolóként elégnek érzem a fent említett vitaminokat számomra. 

Vannak még sokak kedvence az edzés előtti italok avagy pörgetők. Véleményem szerint elég egészségtelenek a sok koffein miatt de nem kertelek én nagyon szeretem őket. Vannak koffein nélküli pörgetők aki a sok koffein miatt nehezen alszik el este azoknak azt ajánlom. Másrészt a túlzott koffein fogyasztás idővel koffein intoleranciához vezet, magyarul úgy jársz mint az alkoholisták mindig egyre több kell hogy hasson. De mivel mi józan gondolkodású emberek vagyunk ezért tudjuk, hogy a pörgetőket kúra szerűen szabad alkalmazni itt is érvényes a hallgass a testedre szabályom, amint úgy érzed nem hat úgy hagyd abba inkább igyál kávét vagy 1 hétig semmit. 1 hét alatt a koffein teljesen kiürül a szervezetedből és utána olyan lesz minden mint elsőnek. Tudom könnyű ezt mondani aki a reggeli kávé "rabja" mint jómagam is azoknak azt tanácsolom, hogy a reggeli kávé legyen meg de több ne. Fiatalabbak körében elterjedt az úgynevezett "dry scoop" nekik azt tudnám tanácsolni hogy ne kövessenek mindenféle ostoba trendeket mivel veszélyes, a shakerben rendesen felkevert pörgetőnek van meg az a hatása aminek meg kell lennie. Pörgetőből szintén Scitec Hot Blood Hardcore Még mielőtt valaki kérdezné igen az ismerőseimnek is ezeket szoktam ajánlani sok kipróbált gyártó után mindig visszatértem a Scitec termékeihez nekem ezek használnak de ugye ízlések és pofonok. 

 

"A nagyszerűség sárba húzza a középszerűséget"- David Goggins             

Táplálkozás

Az edzés alapja a táplálkozás. Sokan sajnos csak a két végletet ismerik vagy a tipikus csirke-rizs kombó vagy semmi mert "az unalmas". Nos amint említettem hétköznapi dolgozó ember vagyok akinek fontos a célja de szeret néha bűnözni is. Ezért az elmúlt évek tapasztalatai alapján én a 80%-os egészséges táplálkozás híve vagyok. Ami ahogyan a neve is sejteti 80%-ban egészségen eszem (ne versenyzői szintekbe gondolkodjatok), a maradék 20%-ban kicsit többet engedek magamnak de akkor se falok be egy tábla csokit meg iszok 2L cukros kólát. Nálam a maradék 20% azt jelenti, hogy: a cukor fogyasztásomat igyekszem 0-án tartani legfeljebb étcsokit eszek vagy cukormentes üdítőt iszok, egy zacskó chips belefér, feleslegesen tömény és zsíros ételeket nem eszek. A 80% pedig azt jelenti, hogy: igyekszem a napomhoz lehetőségeihez mérten odafigyelni maximálisan csak vizet inni (minimum 2L), és fehérje dús ételeket fogyasztani. Nagyon fontos hogyha ismerjük a célunkat ahhoz mérten próbáljuk a napi kalória mennyiséget beállítani, Még ha nem is mérjük az ételeket egy körülbelüli számmal nem árt tisztában lenni. Mert ha például "bulk" azaz tömegelést tartunk akkor se zabáljunk össze minden féle gyorséttermi kaját ( én sajnos bele estem ebbe a hibába azóta is küzdök a hasammal), mert csak zsírosak leszünk mivel semmiféle minőségi tápanyagot nem vittünk be. Ha "cut" azaz szálkásítás van akkor pedig nem szabad éheztetni magunkat vagy bármilyen diéta esetén, mivel több tanulmány is igazolja azt, hogyha éheztetjük a testünket mert pl: "este 6 után nem eszek", akkor a szervezet amint táplálékot kap azonnal elraktározza és nehezen engedi el. Ezért mondom azt, hogy: Mindig hallgass a testedre! A szervezeted jelzi mikor mire van szüksége, de tőled függ ezt hogyan reagálod le nyilván lehetőségekhez mérten. Nekem a legjobb tapasztalatom amikor kreatin kúrán vagyok, feltöltési fázisban napi 2x8 grammot iszok, amikor bizonyos idő után érzem hogy a második adag nem esik jól utána csak napi 1x iszok mivel a szervezetem jelezte, hogy: "Heló, elég ennyi!"

Sokszor megkaptam amikor feljött szóra a táplálkozás, hogy "Jó nekem, hogy telik ilyen kajákra", "Hogy van időd megcsinálni amikor dolgozol?". Nos ezekre a válasz roppant egyszerű! Az, hogy telik relatív van aki képes alig fűteni télen de a cigaretta vagy az alkohol (rosszabb esetben mind kettő) folyamatosan megtalálható nála. Vagy csak aki dohányzik amennyit havonta elkölt cigarettára annyiból lehet minőségi ételeket venni és tenni egészségéért. Én 5 évig dohányoztam és amikor elkezdtem egyre komolyabban venni az edzést akkor láttam, hogy mennyivel minőségibb ételeket lehet vásárolni a havi dohányáru költségéből. Ráadásul a mostani árakat ismerve az egészségesebb étel nem a lehetetlen kategóriába tartozik mivel pár száz forintos különbségekről van szó. Nyilván nem lazacot meg marhát kell enni mindennap, de vannak megfizethető változatok is. Én például a Lidl-be járok vásárolni ahol 40dkg darált marha 1600FT, inkább veszek 40 dkg darált marhát mint sertést mivel jobban laktat mert minőségibb tápanyag forrás mint  a sertés hús. Ha talál jó receptet az ember akkor egész napra bejár, én Tiktokon szoktam recepteket nézni vagy a Yazio alkalmazásban. 

Az idő pedig szintén relatív. Tény nekem az átlagosnál több időbe telik elkészülni a következő munkanapra mert nem érem be reggelire kakaós csigával ( személy szerint a péksütiket abszolút kizártam) , Inkább csinálok pár csirkemell sonkás szendvicset teljes kiőrlésű kenyérrel. A feljebb említett alkalmazásokban nem csak minőségi hanem gyors recepteket találok. Nyilván próbálok olyat választani ami maximum 45 percen belül elkészül és a tárház szinte végtelen, laktató és finomak. Nem lehetetlen dolgok ezek korlátozott pénztárcával és idővel sem, csak nyitott szemmel kell járni és találékonynak lenni. 

Soksor sajnos muszáj kényszer megoldásokhoz fordulni mint az én esetemben is amikor egésznap autóban ül az ember. Hetekig ettem a mirelit csirke rántotthúsos szendvicseket mivel lehetőségekhez képest az a kisebbik rossz amit útközben eltudtam fogyasztani, úgy hogy valamilyen szinten minőségi tápanyag legyen. Persze a vajak vagy sajtok light-ok voltak a kenyerek vagy zsömlék pedig teljeskiőrlésűek. 

Amint az elején is leszögeztem nem kell és nem is lehet versenyzői szinteken gondolkodni, mivel hétköznapi emberek vagyunk nem versenyre készülünk hanem család és munka mellett próbálnak egészségesek maradni és formában tartani magukat. Van rengeteg elérhető árú és gyors recept amik laktatósak is. Rengeteg féle diéta van és azt vallom, lehetőleg minőségit kell enni ha vastagodni szeretnél többet ha fogyni akkor kevesebbet kell enni, ezt hívják kalória többletnek vagy kalória deficitnek. Ezért írtam feljebb nem árt tisztában lenni a számokkal miből mennyit mikor, ha pedig pontosan tudni szeretnéd akkor jó szívvel ajánlom a Yazio alkalmazást.  Szerintem a 80-20 tartható felosztás és 2 órával lefekvés előtt nem eszem. Én pihenő napokon szoktam többet megengedni étkezés terén mivel a fejlődés nagy %-át a pihenés és a megfelelő étkezés teszi ki. Ha pihenőnapon többet eszel főleg minőségi ételeket akkor jobban is fogsz fejlődni.

 

"A jó táplálkozás kulcsfontosságú enélkül semmit sem érsz el."-Ismeretlen

Kondikett (Kezdőknek)

Miután kinézted számodra megfelelő termet ( ami első benyomásra nem tetszik később se fog (tapasztalat) ) és megismereted az ottani házirendet van néhány dolog amit jó tisztába rakni. Nem győzik hangsúlyozni a törölköző használatát ( igen ha hosszú ujjúban vagy akkor is), mivel elég gusztustalan más izzadtságában fetrengeni főleg ha van aki olyan "jó fej", hogy betegen megy el edzeni. A második ha kezdő vagy és nem tudod pontosan melyik gépet hogyan használj bátran kérj segítséget egy ránézésre tapasztalt (kétajtós szekrény) embertől mert ők tudják a legjobban milyen kezdőnek és tapasztalatlannak lenni ( sajnos akad olyan aki elfelejti honnan jött), de nagy részük segítőkész. Nem mellesleg így lehet elkerülni kezdőként a nagyobb sérüléseket. Meg ugye alap dolog az ápoltság te sem szívesen vagy egy bűzbogár közelében márpedig edzésközben az egyik legfontosabb a szabályos légzés és egy kellemetlen szag egy nehéz szett közben rosszul tud esni. 

“Egy testépítő tudja, hogy amikor bedurrantja az izmait, az növekedést jelent.”- Arnold Schwarzenegger

Család és munka

Amint említettem 2 gyermekes apuka vagyok aki dolgozik de viszont heti 5x minimum eltudok jutni edzeni. Kaptam már nem egyszer a kérdést kollégáktól, ismerősöktől "Hogyan?". Első és legfontosabb a támogató partner főleg gyermekek mellet. Mindig azt mondom a feleségemnek sokan kocsmákba járnak meg hétvégente bulizni én pedig csak ezt a 1,5-2 órát kérem, hogy kikapcsoljak, természetesen ez visszafele is működik. A többi pedig rajtad múlik! Önfegyelem, áldozatok elszántság, valakinek ez csak egy hobbi marad örökre nekem pedig az életem. Főként sofőrként dolgozom sokszor pakolni is kell egésznap és 12 óra munka után is elmegyek a terembe ugyanazzal lendülettel mint amikor jól kialszom magam, sokan ezt nem értik meg, hogy több fajta fáradtság létezik, Hogyha áttudsz szellemülni sokkal máshogy leszel fáradt edzés után mint munka után az elméd pedig megnyugszik hogy ma is megtettem mindent, hogy jobb legyek munka után nem sört szürcsöltem a tv előtt hanem elvégeztem azt amit kiszabtam magamnak. Mondták páran, hogy irigylik a kitartásom és, hogy mindig elmegyek és szeretnének csatlakozni, hogy segítsek és amikor mondtam, hogy természetesen akkor jött a válasz... DE "idősebb vagyok mint te már nem bírom úgy", "munka után fáradt vagyok",  és a többi ilyen baromság. Akkor mindig csak annyi válaszoltam a te életed te tudod mit szeretnél kezdeni vele. Valakinél mindig megvan a "DE", jó lenne fogyni DE...., jó lenne izmosodni DE... Önfegyelem a titka mindennek ha van elég önfegyelmed mindened megvan, megtudod adni a családodnak azt, egészséges vagy, talán őket is rátudod venni a helyesebb táplálkozásra, a feleséged biztonságban érzi magát, a gyermekeid felnéznek rád és talán 1-2 kollégát is tudsz motiválni, hogy jobbak legyenek a tegnapi önmaguknál. Ha már a családod is azt mondja, hogy: őrült vagy! Gratulálok! Egy olyan szintre léptél ami sokaknak ismeretlen, innentől csak feljebb van. 

 
"Elemezd az időbeosztásodat, öld meg az üres szokásaidat, égesd ki a baromságot, és nézd meg, mi marad."
David Goggins

 

Célok, miértek?

Mindenkinek van egy célja, mindenki elkezdi valamiért. Akkor vajon miért van az, hogy megunjuk vagy elfogy a motiváció és végül abba hagyjuk az egészet?! Nekem egy elég snassz "miértem" volt méghozzá az, hogy sokat piszkáltak kisebb koromban valahogy sosem szerettem konfrontálódni és ezáltal nem is álltam ki magamért. Aztán egy úgynevezett belső hang előjött, hogy "miért hagyom ezt?" "miért nem teszek valamit vagy magammal valamit vagy azokkal akik bántanak?", akkor jött a megvilágosodás édesapukám által aki bevezetett a súlyzós edzés világába. Ahogy gyarapodtam és fejlődtem egyre több önbizalmam lett így rendeződött minden kérdéses helyzet. Itt jön a fekete leves amikor a "miért"-en túl vagyunk akkor jönnek a célok. Nekem igazából egy célom van az, hogy mindennap jobb legyek az előző napi magamnál,  még jobban odafigyelni a kajára, még több súlyt vagy nagyobb ismétlés számot elérni, a lényeg hogy JOBB legyek mint aki tegnap voltam. Mindenkinek más a célja van az a lényeg, hogy ne csak a célt lássuk hanem élvezzük az utazást is. Mert ha csak a célt látod az apró lépéseket pedig nem akkor egy idő után elégedetlen leszel és feladod. A kulcs az ÖNFEGYELEM!

 

"Nem akkor állok meg, ha fáradt vagyok, hanem akkor, amikor végeztem.”- David Goggins

Bemutatkozás

Amint azt említettem saját tapasztalataim megosztására, segítségnyújtásra és tippek, valamint gondolat kifejtés miatt  hoztam létre a blogot. 1995 őszén születtem és 13 éves koromban ismerkedtem meg az edzőterem világával, igaz egy családbarát pincéjében inkább házi készítésű gépek voltak, de már akkor tudtam, hogy nekem erre van szükségem. Azóta eltelt pár év volt, hogy abba hagytam az edzést (sajnos) főleg tinédzser koromban, de volt, hogy munka miatt hónapokra vagy évekre de mindig vissza találtam ehhez a sporthoz, és mindig jelen volt az életemben. Ezáltal van "néhány" év sajátbőrön való tapasztalás köztük: sérülések, felépülés, rossz/ jó táplálkozás, akadályok mint mentálisan mint fizikálisan és még sorolhatnám, de mindenre kifogok térni. 

 

"A legmegfelelőbb módon kell edzened, olyan módon, amely lehetővé teszi a fejlődést."- Ronnie Coleman

Ismertető

Üdvözök minden kedves látogatót a Kondiapu-n! Ez a blog azért jött létre, hogy kezdők és haladók egyaránt fellelhetik a nekik megfelelő információkat a konditermek világáról. Mindenbe részletesen belefogok menni az edzés helyes felosztásától a táplálkozásig, a pihenő napokon át a gyakorlatokig és még sorolhatnám. FONTOS, hogy nem vagyok sem személyiedző sem pedig szakképesítéssel rendelkező dietetikus vagy bármi! Ahogy a blog neve is mutatja "Kondiapu" egy hétköznapi 2 gyermekes családapa vagyok. Ezért a blogon leírtak szimpla tapasztalat megosztásnak minősülnek esetleges jó tanácsoknak azoknak akik konditerembe járnak. 

 

"Senki sem akar olyan srác lenni, akinek nagy a felsőteste, és nincs lába."- Sam Sulek 
süti beállítások módosítása